Palpitatii, dureri de cap, tulburari de vedere? Poate fi vorba despre hipertensiune arteriala. Pentru a fi mereu pregatit, ideal este sa ai la indemana un tensiometru.

Pana nu demult, pentru a-ti putea masura tensiunea arteriala era necesar sa te prezinti la medic. Acele vremuri au apus. Astazi, tensiometru a devenit extrem de util, de inteligent si nu in ultimul rand, foarte accesibil.

Dotate cu tehnologii de ultima generatie si concepute pe baza unui design ultra-modern, cu dimensiuni reduse, tensiometrele sunt gadgeturi pe care trebuie sa le ai acasa si... oriunde.

Dar ce alegem: tensiometru digital sau mecanic? Un tensiometru de brat sau unul de mana? Inainte de detalii, cel mai important si mai corect este sa alegi un tensiometru de calitate!

Ce este un tensiometru?

Tensiometrul este un aparat care masoara tensiunea arteriala, adica presiunea sangelui la trecerea prin vasele de sange. Cu ajutorul unui astfel de aparat stii cu precizie daca tensiunea ta se afla in parametri.

Exista doua tipuri de tensiometre: mecanice si digitale.

Tensiometrul mecanic vs. tensiometrul digital

Tensiometrul mecanic este un dispozitiv mai dificil de utilizat de cei fara experienta, fiind mai complex. El este conceput, in special, pentru medici si cabinetele medicale. Acest tip de tensiometru este prevazut cu manseta si garou si se utilizeaza impreuna cu un stetoscop.

Tensiomentrul digital este conceput pentru uzul casnic si poate fi utilizat de oricine, cu sau fara cunostinte in domeniu. Este compact, practic, intuitiv si extrem de precis. Tensiometrele digitale sunt la randul lor, de doua feluri: de brat sau de incheietura.

Tensiometru de brat sau de incheietura. Care este cea mai buna alegere?

Ambele functioneaza dupa aceleasi standarde. Diferenta o face dexteritatea cu care este aplicat sau gradul de confort pe care il asigura. Cu toate acestea, specialistii recomanda tensiometrul de brat, pentru ca masoara tensiunea arterelor mai groase si mai aproape de inima.

In plus, tensiometrul de brat poate fi utilizat de intreaga familie, deoarece nu are o dimensiune standard. Tensiometrul de incheietura, in schimb, are.

Un tensiometru de brat poate fi comandat pe marimile S, M si L, sau marimi speciale (pentru copii sau persoanele care sufera de obezitate). Atentie! Manseta tensiometrului trebuie sa se potriveasca bratului pacietului.

Tensiometrul de incheietura prezinta avantajul designului compact, fiind usor si portabil.

Cum masori CORECT tensiunea arteriala?

Indiferent de modelul ales, trebuie sa ai in vedere un set de reguli pentru un rezultat precis. Iata cateva dintre ele:

  • Nu consuma cafea sau bauturi care contin cafeina cu 30 de minute inainte de a lua tensiunea arteriala

  • Nu fuma cu 30 de minute inainte de testare

  • Este foarte importanta pozitia din timpul masuratorii. Stai asezat pe scaun, cu picioarele pe podea si cu bratul sprijinit pe o masa. Cotul trebuie sa fie la nivelul inimii.

  • Nu trebuie sa misti bratul si nici sa vorbesti in timpul masuratorii

Ce marci de tensiometre alegem?

Printre cele mai cunoscute si mai achizitionate marci de tensiometre se numara: SENDO, SCALA si WEINBERGER.

Vorbim despre aparate ultra-performante, concepute pentru a asigura monitorizarea sistemului cardiovascular pe termen lung si cu maxima precizie, acasa sau la cabinetul medical, in functie de model.

Sunt dispozitive sigure care redefinesc conceptul masurarii tensiunii arteriale printr-o precizie extraordinara. Dispun, inclusiv, de functii secundare inteligente (detecta