Nervozitate iesita din comun, depresie, insomnii si fluctuatii de greutate. O descriere cat un cosmar, in special, pentru femei! Vina, de cele mai multe ori, o poarta tiroida sau, mai bine zis, disfunctiile glandei tiroide. Tulburarile glandei tiroide ne pot afecta grav viata.

”Vinovatul” pentru starile depresive si inexplicabilele, oscilatii de greutate poate sa ramana nedescoperit/nediagnosticat ani la rand.

Tiroida controleaza procesele metabolice, sinteza proteica si sensibilitatea generala a organismului la actiunea altor hormoni. Hormonii tiroidieni influenteaza dezvoltarea si regenerarea normala a tesuturilor, ritmul cardiac, productia de energie pentru muschi, dar si productia de caldura.

Un nivel scazut de hormoni tiroidieni cauzeaza constipatie. Pe de alta parte, un exces de hormoni tiroidieni la nivelul sistemului nervos central duce la nervozitate, insomnii si scaderea capacitatii de concentrare.

Concentratia hormonilor tiroidieni in sange trebuie sa fie constanta. Orice mic dezechilibru, ne poate da viata complet peste cap!

Tiroida, un ”fluture” complex

Cu totii am auzit despre ea, insa putini sunt cei care stiu cu adevarat rolul sau in organismul uman. Tiroida este o glanda in forma de fluture aflata la nivelul gatului. Este alcatuita din doi lobi situati de-o parte si de alta a traheei. Tiroida apartine sistemului endocrin.

Functiile tiroidei

Tiroida secreta hormoni (T3 si T4) cu urmatoarele roluri esentiale:

  • regleză principalele functii ale organismului

  • intervin in consumul de energie

  • intervin in temperatura corpului

  • intervin in ritmul batailor inimii

  • actioneaza asupra tubului digestiv

  • actioneaza asupra aparatului genital

  • actioneaza asupra muschilor si oaselor

Cand exista o secretie anormala de hormoni, in exces (hipertiroidism) sau in minus (hipotiroidism), vorbim despre probleme ale tiroidei. Acestea, de regula, sunt legate si de lipsa de iod din organism. Femeile sunt mai afectate de problemele tiroidiene in comparatie cu barbatii.

Cum stim daca ne confruntam cu probleme ale tiroidei?

Exista numeroase semnale care pot indica o tiroida cu probleme, unele mai suparatoare decat altele: depresie, dificultate de concentrare, oboseala, cresterea in greutate, par uscat/fragil, senzatie de frig, constipatie, iritabilitate, transpiratie in exces, tremur al mainilor, tulburari de panica, insomnii, accelerarea batailor inimii, menstruatii fie cu flux scazut de sange, fie cu flux crescut, dureri musculare si articulare, piele aspra/uscata.

De cele mai multe ori, tiroida este asociata cu cresterea in greutate. Si nu este neaparat un mit, ci din contra, este semn de hipotiroidism atunci cand, in ciuda unei diete stricte si a unei alimentatii sanatoase, saraca in calorii, kilogramele in plus nu dispar sau, din contra, se acumuleaza. Deci, este obligatoriu consultul unui medic.

Netratate la timp, problemele glandei tiroide se pot agrava si pot deveni imposibil de tratat ulterior. Exista ”alternative” care contribuie la prevenirea unor simptome asociate hipotiroidismului si hipertiroidimului.

Procor T este un supliment alimentar baza