Ce sunt semintele de Chia?

Semintele de Chia se numara printre cele mai hranitoare super-alimente (superfoods), avand numeroase beneficii pentru organismul uman. Aceste seminte, denumite stiintific “Salvia Hispanica”, provin dintr-o planta inrudita cu menta. Chia inseamna "putere" in limba mayasa, existand dovezi clare ca aztecii si mayasii consumau aceste seminte cu beneficii extraordinare.

Ce contin semintele de chia?

In functie de varsta si sex, ar trebui sa consumati intre 19-38 grame de fibre, in fiecare zi, pentru sanatatea organismului. Doua linguri de seminte de chia contin 11 grame de fibre, jumatate din necesarul recomandat spre exemplu, femeilor. In cele doua linguri din semintele minune, bogate in vitaminele B1, B2, B3 si zinc, mai gasim:

· 4 gr proteine

· 9 gr Acizi Grasi (Omega 3)

· 18% Calciu

· 30% Magneziu

· 27% Fosfor

Ce beneficii are consumul zilnic de seminte de chia?

Va pot ajuta sa slabiti! Daca incercati sa scapati de cateva kilograme in plus, semintele de chia pot fi aliatul vostru. Fie ca le adaugati intr-un shake, in cerealele de dimineata, sau intr-o briosa, semintele de chia isi maresc volumul de 10-12 ori, in contact cu lichidul. Sunt astfel hranitoare, prin aportul de carbohidrati si proteine, dar satioase si cu foarte putine calorii.

Sunt o sursa excelenta de proteine de calitate si pentru vegani si vegetarieni, care le pot adauga in diverse preparate, inlocuind cu succes proteinele animale. In plus, aceste seminte-minune nu contin gluten si sunt nemodificate genetic.

Semintele de chia au un rol indirect in scaderea riscului de infarct sau accident vascular. Prin continutul bogat de Omega3, proteine si fibre determina scaderea trigliceridelor, reducerea reactiilor inflamatorii din organism, cresterea colesterolului “bun” HDL si scaderea tensiunii arteriale, actiuni care diminueaza factorii de risc asociati acestor afectiuni amenintatoare de viata. Nu neglijati mentinerea unui stil de viata sanatos, o dieta echilibrata si miscare zilnica!

Studiile clinice au demonstrat ca antioxidantii abunda in aceste seminte micute, luptand impotriva radicalilor liberi, care provoaca imbatranirea si alterarea celulelor sanatoase, provocand boli grave, precum cancerul.

Semintele de chia contribuie la sanatatea oaselor. Femeile incep sa piarda din densitatea osoasa inca de la varsta de 30 de ani, astfel ca trebuie sa introduca in dieta alimente care sa asigure necesarul de calciu si minerale.

In portia zilnica de 28 de gr de seminte de chia, exista mai mult calciu decat in multe dintre produsele lactate si impreuna cu magneziu, fosfor si proteinele regasite in seminte, protejarea oaselor este la indemana voastra.

Cum putem consuma semintele de chia?

Semintele de chia sunt extrem de usor de introdus in alimentatia noastra zilnica si in ultimii ani popularitatea acestora a crescut foarte mult, fiind accesibile in magazinele cu produse naturiste. In varianta rapida, putem opta sa le adaugam dimineata in cereale, sau intr-un smoothie.

Le puteti introduce in paine, in biscuiti, clatite americane, sau alte preparate de panificatie, facute in casa, sau in salate. Copiii si nu numai, vor adora budinca de chia cu fructe, sau briosele din faina integrala si chia. Va recomand sa incercati icrele vegetale, din seminte de chia, pe care le preparati in doar 10 minute si sunt cu adevarat delicioase.