Cum se obţine uleiul de cocos.

Uleiul de cocos este unul dintre cele mai eficiente produse naturale din lume, folosit în tratarea multor afecţiuni, pentru îngrijire corporală, dar şi în gastronomie.

Uleiul se obţine din nuca de cocos.

Ce categorii de ulei de cocos există pe piaţă. Ce substanţe conţine.

Sunt două feluri de ulei din nucă de cocos: presat la rece (raw) şi cel rafinat, preparat la temperaturi înalte. Cel presat la rece are un miros puternic de cocos, pe când cel obţinut prin rafinare nu are acest miros şi poate conţine substanţe chimice folosite în procesul de fabricaţie. Foarte bun pentru a fi folosit în scop curativ şi de îngrijire este uleiul virgin sau extravirgin, presat la rece. Acest ulei de cocos este solid la temperatura camerei, dar se lichefiază la o temperatură un pic mai ridicată.

În urma studiilor ştiinţifice, s-a stabilit că uleiul păstrează mare parte din nutrienții nucii de cocos. Conține vitamina E, vitamina K, fier, fitosteroli, acizi grași Omega-6, grăsimi saturate (90%), care, datorită procentului mare de acid lauric sunt benefice pentru organism, dar și grăsimi mononesaturate și polinesaturate.

Cercetătorii au constatat că în uleiul de cocos se găsesc acizi grași cu lant mediu care includ acidul lauric, acidul capric si acidul caprilic. De aceea, are proprietăți excepţionale antimicrobiene, antibacteriene și antifungice.

Ce calităţi curative are preţiosul ulei?

Substanţele benefice din uleiul de cocos îl transformă într-un remediu exceptional. Distruge zecile de specii de Candida, inclusiv Albicans; reglează colesterolul, trigliceridele și lipoproteinele; tratează natural venele varicoase; previne cancerul; accelerează arderea grăsimilor, contribuind la scăderea în greutate; ajută la eliminarea toxinelor din organism; susține echilibrul glandei tiroide și al glandelor suprarenale; stimuleaza testosteronul și reduce inflamațiile prostatei; încetinește procesul de îmbătrânire; accelerează refacerea organismului după viroze respiratorii sau gripă; consolidează sistemul osos; ajută digestia; calmează durerile hemoroidale; accelerează refacerea țesutului după arsuri; este un excelent demachiant, cea mai bună cremă pentru ten și un balsam de buze de nota zece; tratează acneea; întărește podoaba capilară, genele și sprâncenele; curăţă şi albeşte dinţii; poate fi folosit la masaj; previne apariția vergeturilor în timpul sarcinii; omoară purecii şi păduchii; este un bun analgezic, antiinflamator și antifebril; elimină negii; este un lubrifiant vaginal excelent; calmează înțepăturile de țânțari; este un excelent energizant. În cazul bebelușilor, este bun pentru calmarea iritațiilor și hidratarea pielii. Poate fi folosi, însă, şi la îngrijirea hainelor și botinelor de piele. În gastronomie, este excelent, deoarece, la temperaturi ridicate, nu-şi pierde calităţile.

Este important de ştiut că oamenii cu boli cardiovasculare ori diabet , dar și cei care suferă de obezitate, trebuie să consume uleiul de cocos în cantități mici, la recomandarea medicului curant. La fel, femeile însărcinate și cele care alăptează.

Uleiul de cocos mai are o calitate: râncezește greu, prin urmare, poate fi ținut timp îndelungat!