Dulceața BIO, bunătate și sănătate

Diferența dintre dulceața BIO și cea cu aditivi. Caracteristicile dulcețurilor BIO. Etichetarea produsele BIO. Recomandări.

Fată, ce e asta?

O linguriță plină cu dulceață trântită pe masa din bucătărie și o privire zburlită, mă plasează pe modul de alarmă. Bunica mea cea curată și ordonată e cătrănită rău, dacă a ignorat regula: ”masa din bucătărie trebuie să fie curată de să dai cu limba pe ea”! Sursa iritării pare a fi dulceața de căpșuni, cumpărată ieri de la supermarket.

Păi, ce să fie!? Dulceață!

Asta e dulceață? S-o crezi tu! De unde ai luat-o?

Ăăă, din magazin!

Cât ai dat pe borcan?

Păi, vreo zece lei.

Mda... Nici măcar nu te-ai uitat pe etichetă.

Își pune ochelarii pe nas, citește, apoi îmi spune rar și apăsat:

Chestia asta e împănată cu zahăr, acidifiant acid citric, colorant Ponceau 4R. Mai au și tupeul să specifice că așa-zisa dulceață ”conține colorant Ponceau 4R care poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora". Măi, dar nu puteau să pună suc de sfeclă, că, măcar, e natural. Ăsta nu e aliment, e cevaaa... S-o mănânce ăia care au făcut-o! Dulceața ecologică e mai scumpă, dar nu te îndoapă cu chimicale. Dacă ar fi după mine, le-aș interzice ăstora să strice bunătate de fructe cu tot soiulul de ”îmbunătățiri” d-astea chimice.

După cum o cunosc pe bunica, peste puțin timp pot să-mi dau doctoratul în materie de dulcețuri bune și dulcețuri rele. Fix așa a fost, dar am ascultat-o cu atenție, că e sfătoasă, înțeleaptă și informată.

Iata așa, am aflat că, dacă mai iau dulceață d-asta aditivată, atractivă doar ca preț, o fac pe riscul meu. Că pe piață există, slavă Domnului, dulceața naturală, ECO sau BIO cum i se mai spune. Nu conține aditivi, e ca aia făcută de ea în casă. În funcție de fructele din care este preparată, e hrănitoare și te poate vindeca de boli. Mi-a făcut și o scurtă trecere în revistă:

Dulceața de dude, cică, e bună pentru imunitate, reglează tensiunea, calmează durerile reumatice și contribuie la sănătatea pielii.

Dulceaţa de cireşe previne constipaţia, asigură necesarul de minerale în organismul persoanelor cu deficit și previne canceul.

Dulceața de căpșuni are o bogăție de substanțe benefice pentru sănătate. E leac curat în anemie, astenie și insomnie. De asemenea, răsfață pielea.

Dulceața de afine este un adevărat antibiotic natural. Afinele protejează flora intestinală, îmbunătăţesc circulaţia sanguină, stopează degenerarea oculară şi reglează glicemia.

Dulceaţa de caise este bună pentru combaterea asteniei, a nevrozelor și anemiei, dar și în tulburările de creștere.

Dulceața de coacăze energizează organismul, cea de gutui susține sistemul imunitar, iar dulceața de zmeură calmează arsurile gastrice, durerile provocate de ulcerul duodenal și ameliorează stările gripale.

Important: dacă dulceața e făcută cu fructoză, o pot consuma și diabeticii!

Toate bune, dar cum pot să fiu sigură că dulceața din raft e d-aia naturală și nu colorată cu tot soiul de E-uri și potențată cu chimicale ”ca să-i dea gust”!? Sunt sigură că mulți își pun întrebarea asta. M-a edificat imediat bunică-mea:

Informează-te!

Bun așa! M-apuc de documentare, că prea suna imperativ, și aflu că:

Dulceața ECO sau BIO sau ORGANIC provine din agricultură ecologică și, obligatoriu, produsul trebuie să fie certificat ca atare. Pe eticheta produsului există niște specificații, așa că e bine să o citiți cu atenție.

Potrivit legislației românești, alături de denumirea produsului trebuie să apară termenul ”ecologic” sau ”eco”. Bio este un termen folosit doar în limbajul uzual, nu și în legislație.

Pe etichetă trebuie să fie imprimat logo-ul Uniunii Europene, sub care apare codul instituției care a certificat produsul. Este un cod format din 3 elemente: codul țării, termenul prescurtat pentru agricultura ecologică din țara de origine a produsului și codul din două sau trei cifre pentr