Perceput drept o simpla stare de moment si trecut cu vederea de cele mai multe ori, stresul este factor declansator pentru majoritatea bolilor grave.

Din cauza stresului apar blocaje ale gandirii, dureri de inima,insomnii si iritabilitate crescuta. Pe termen lung, stresul poate duce la tristete (chiar depresie), comportamente agresive si la scaderea interesului pentru domenii care inainte reprezentau hobby-uri. Inclusiv viata de cuplu poate intampina dificultati, iar cariera sta sub semnul neputintei.

Practic, stresul este o povara ce tinde sa ne limiteze actiunile, sa ne izoleze de cei din jur ori sa scoata la iveala reactii dintre cele mai diverse si mai greu de controlat. Stresul nu este un mit si, mai mult decat atat, nu trebuie banalizat.

O viata lipsita de stres este o viata de calitate. Poate fi insa stresul combatut? Raspunsul este DA, dar pentru acest lucru este esential sa cunosti factorii de stres, cauzele si metodele de combatere.

Cauze si factori de stres

Stresul se instaleaza rapid si fara avertismente, cu urmari grave asupra fizicului si psihicului. Cauzele sunt dintre cele mai multiple. De cele mai multe ori, situatiile supraevaluate sunt motive de stres. Poate fi vorba despre sarcinile si suprasolicitarile la locul de munca, ori despre reactia la o anumita boala.

Factorii de stres sunt situatii interne sau externe, reale sau imaginare, care solicita reactii de adaptare din partea individului. Factorii de stres pot fi sociali, biologici sau psihologici, printre care:

  • Traume psihice (accidente, cutremur, indundatii, etc.)
  • Evenimente negative (deces, pierderea locului de munca, etc.)
  • Problemele la locul de munca (munca excesiva) ori schimbarea locului de munca
  • Lipsa banilor
  • Boala fizica sau psihica
  • Conflictele cu prietenii ori cu familia
  • Abuzul fizic, emotional si sexual
  • Nemultumirile legate de propria persoana

De retinut, ceea ce este stresant pentru o persoana, nu este valabil si pentru ceilalti. Experientele anterioare si personalitatea joaca un rol decisiv in perceperea situatiilor tensionate.

Stresul se manifesta diferit: agresivitate verbala sau fizica, izolare sociala, dependenta de alcool, dependenta de jocuri de noroc ori de droguri, sentiment accentuat de neputinta, scaderea stimei de sine ,insomnii, isterii si chiar stari depresive.

Ce riscuri ascunde stresul?

Este dovedit: stresul slabeste sistemul imunitar. De asemenea, exista risc dublu de obezitate si risc de aparitie a cancerului.

Stresul reduce activitatea cerebrala (capacitatea de memorare si concentrare) si contribuie la instalarea depresiei. Stresul poate declansa, inclusiv, sindromul de intestin iritabil, dar si hipertensiune arteriala.

Metode de combatere a stresului

Stresul poate fi combatut! Exista numeroase metode iar adaptarea la situatiile tensionate este una dintre ele. Pentru acest lucru este insa nevoie de o autoevaluare in detaliu, dar si de autodisciplina, inclusiv schimbarea stilului de viata.

O motivatie suplimentara, venita din interior, pe baza propriilor resurse, determina organismul sa fie eficient in fata situatiilor de stres. Vorbim despre capacitatea emotionala de a stapani si reduce solicitarile de orice fel (interne sau externe).

Sportul si excercitiile fizice ajuta la combaterea stresului, la fel si vacantele prelungite. In plus, exista tehnici speciale de respiratie, dar si terapii de specialitate (masaj, aromaterapie, meditatie, etc.).

In plus, stresul poate fi prevenit, ori tinut sub control, cu ajutorul suplimentelor alimentare pe baza de extracte de plante.

Stresclin (60 capsule)

Stresclin, de la Sun Wave Pharma, este un supliment alimentar anti-stres ce contine o combinatie unica si inovatoare de extracte vegetale. Rolul sau este de a indeparta stresul si tensiunea psihica. Stresclin favorizeaza relaxarea organismului, fiind recomandat pentru depresii, anxietate si isterie.

Beneficii:

  • elimina starile de tensiune
  • ajuta la ameliorarea tulburarilor gastro-intestinale
  • relaxeaza si determina o stare