Cauzele stresului și insomniei. Efectele asupra trupului și psihicului. Terapii, tratamente, metode și trucuri pentru combaterea stresului și prevenirea insomniei.

De ceva timp, Daria arată de parcă ar fi Eva din ”Only lovers left alive”, filmul ăla cu vampiri cool, numai că este o Eva cam tuflită, ușor confuză și în stare să-i sară țandăra când o întrebi cât e ceasul, dar să te privească bleagă, dacă îi spui că i-a luat foc casa.

N-ar fi nicio problemă, că mai trece omul prin stări d-astea de i se înjumătățește gașca de prieteni ori se uită vânzătoarea circumspectă la el când îi dă 50 de lei pe nectarul de piersici, în loc de 5, după care dă să plece, deși restul îi stă sub nas. Chestia e că te cam ia cu îngrijorare, când vezi frumusețe de femeie cu cearcănele până-n bărbie, bluza pe dos, părul... Stai, că părul ciufulit nu se pune. E cool, cică! Deci, îmi fac program de luat la întrebări, între patru ochi, patru pereți... Ce-i, fato, cu tine? Nimic, sunt obosită, îmi cad toate grijile-n cap, nu pot să dorm, sunt stresată de nu mai pooot... Booon! La doctor ai fost? Nu, că mă gândesc că-mi trece. Un ceai de tei, un masaj de relaxare, amor cu al tău, o plimbare în parc, ceva, ai încercat? Nu, că n-am timp. Serios? Noroc că mă documentasem înainte, că bănuiam cam ce se întâmplă cu ea. Mai întâi am clarificat treaba cu stresul, insomnia, cauze, efecte, terapii, tratamente naturiste, trucuri... Mă rog, după ce am încheiat ”dezbaterea”, ne puteam da doctoratul în materie. Ce am ”dezbătut” atât?

Cauzele insomniei

Stres, furie, tristeţe, frământări, griji, schimbări în viaţă, zgomote, lumină puternică, temperaturi extreme (frig/căldură). Apoi, boli cardiovasculare, afecţiuni respiratorii, probleme digestive, artrite. Nu în ultimul rând, consumul de alcool, nicotina, cafeina, substanţele halucinogene, somniferele, calmantele, lipsa mişcării, alimentaţia nesănătoasă. Mai ia în calcul contraceptivele, diureticele, pastilele de slabit.

Efectele insomniei

Randament scăzut la muncă, irascibilitate, oboseală, probleme de memorie, afectarea vieţii sociale, tensiuni în familie, creativitate precară.

Cum tratezi stresul şi insomnia

În primul rând, evită, dar chiar evită somniferele! Dau dependenţă şi pot provoca tulburări psihice. În situaţii speciale pot fi luate, dar numai la recomandarea medicului şi pe termen scurt. În niciun caz nu lua somnifere după ureche, că aşa ţi-a zis prietenul X sau colegul Y.

Dacă eşti stresat, nu da fuga la farmacie pentru calmante. Îşi vor face efectul pe moment, după care o să regreţi. Pot da dependenţă, pot afecta sistemul nervos, pot provoca depresie. Le iei numai dacă este absolut necesar, la recomandarea medicului.

Există o serie de remedii naturale, dar şi anumite metode, care te pot ajuta să scapi de stres şi insomnie. Iată o selecție:

Ceaiul de valeriană, muşeţel, floarea pasiunii. Îţi asigură un somn odihnitor. Substanţele concentrate în aceste plante acţionează asupra unor receptori din creier şi au efect uşor sedativ.

Suplimentele naturale cu melatonină. Melatonina este un hormon produs în mod natural în organism. De obicei, nivelul de melatonină este ridicat la lăsarea întunericului şi provoacă somn. Acest hormone este, însă, extrem de sensibil la luminiţele de diverse culori care vă înconjoară, precum cele de la televizor, laptotop sau computer. Expunerea constantă la aceste surse de lumină provoacă o stagnare a producţiei de melatonină, efectul fiind acela de tulburare a somnului, ajungând până la insomnie. De aceea, este bine să nu ai aparate electrice cu luminiţe în dormitor. Suplimentul cu melatonină poate fi luat cu circa o oră şi jumătate înainte de culcare, pentru reglarea somnului.

Ceaiul verde. Alungă stresul şi îmbunătăţeşte calitatea somnului. În ceaiul verde se găseşte L – Theanina, un aminoacid care stimulează buna dispoziţie, îmbunătăţeşte capacitatea intelectuală şi calmeaz