În urmă cu vreo patru ani am primit un cadou care m-a luat un pic prin surprindere.

O prietenă, fan al produselor naturiste, mi-a dăruit un borcănaș cu ulei de cocos. Etichetat, frumos ambalat, cu fundiță... Mi-a ridicat în slăvi calitățile conținutului untos, bine mirositor, că e bun pentru piele, păr, anihilat păduchii şi purecii (ups!), în cura de slăbit, reglare hormonală, tratarea arsurilor, acneei, imunitate, întărirea oaselor, digestie, echilibrarea glicemiei, muiatul cuticulelor, îngrijirea hainelor și botinelor de piele, energizant...

Ba, cică, e bun și la aprins focul (la cât e de scump, parcă nu m-aș încumeta)... Măi, să fie!

Am o prietenă doctoriță, deșteaptă, informată și deloc grăbită să-și îndoape pacienții cu medicamente de sinteză. Și mai are și răbdare să-mi explice lucruri, atunci când mă apucă puseul de curiozitate. Prima reacție a ei a fost: ”Auzi? Tu pe ce lume trăiești? Uleiul de cocos e miracol curat și, da, e un dar de preț. La propriu și la figurat! Gândește-te că nu există cocos modificat genetic, iar cocotierii nu sunt stropiți cu substanțe chimice.”

După care, mi-a făcut capul calendar cu toate calitățile uleiului din nucă de cocos. Cum e cu proprietățile antimicrobiene, antibacteriene și antifungice. Mi-a explicat cum uleiul de cocos este solid la temperatura camerei, dar se lichefiază la o temperatură un pic mai ridicată. Apoi, că are mare parte din nutrienții nucii de cocos, că ar conține vitamina E, vitamina K, fier, fitosteroli, acizi grași Omega-6, grăsimi saturate (90%), care, datorită procentului mare de acid lauric sunt benefice pentru organism, dar și grăsimi mononesaturate și polinesaturate.

În uleiul de cocos se regăsesc acizi grași cu lant mediu care includ acidul lauric, acidul capric si acidul caprilic. Sunt agenți antimicrobieni extrem de eficienți împotriva virusurilor, ciupercilor și bacteriilor.

Substanţele benefice din uleiul de cocos îl transformă într-un remediu exceptional. Distruge zecile de specii de Candida, inclusiv Albicans; reglează colesterolul, trigliceridele și lipoproteinele; tratează natural venele varicoase; previne cancerul; accelerează arderea grăsimilor, contribuind la scăderea în greutate; ajută la eliminarea toxinelor din organism, fiind eficient în detoxifiere; susține echilibrul glandei tiroide și al glandelor suprarenale; stimuleaza testosteronul și reduce inflamațiile prostatei; încetinește procesul de îmbătrânire; are efecte benefice în prevenirea și tratarea bolii Alzheimer; accelerează refacerea organismului după viroze respiratorii sau gripă; consolidează sistemul osos; ajută digestia; calmează durerile hemoroidale; accelerează refacerea țesutului după arsuri; este un excelent demachiant, cea mai bună cremă pentru ten și un balsam de buze de nota zece; curăţă şi albeşte dinţii; tratează acneea; întărește podoaba capilară, genele și sprâncenele; poate fi folosit pe post de cremă de bărbierit; poate fi folosit la masaj; previne apariția vergeturilor în timpul sarcinii; omoară paraziți precum purecii sau păduchii; în combinaţie cu uleiul de oregano, omoară stafilococii și bacteriile; este un bun analgezic, antiinflamator și antifebril; elimină negii; este un lubrifiant vaginal excelent; calmează înțepăturile de țânțari; în cazul bebelușilor, este bun pentru calmarea iritațiilor și hidratarea pielii.

Am stat, apoi, să ”mestec” toate informațiile, după care, m-am apucat să-l testez, ca să văd ce poate. L-am aplicat pe piele și nu-mi venea să cred cât de repede și-a făcut efectul. Mă catifelasem toată, iar ridurile se estopaseră. Stima mea de sine escalada, deja, Everestul. Părul! După vreo trei aplicații, mă întrebau colegele cu ce îl tratez de arată așa viguros și strălucitor