Ce este mierea de Manuka?

Istoricul mierii de Manuka. Proprietățile curative. Contraindicații. Caracter special.

Se vorbește tot mai des despre neplăcerile create de medicamentele de sinteză, în special când este vorba de antibiotice. Efectele adverse, reacțiile secundare, acumularea de toxine în organism, pot fi evitate, însă, dacă folosim remedii naturale cu efect curativ cert.

Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale din lume este mierea de Manuka, considerată drept cel mai puternic antibiotic natural cunoscut.

Mierea de culoare portocaliu închis, cu aspect cremos și gust extrem de aromat, este produsă în zonele nepoluate din Noua Zeelandă și Australia, de albinele care polenizează florile albe sau roz ale arbustului de ceai Manuka (Leptospermum Scoparium).

Populația Maori a utilizat mierea de Manuka timp de secole în scopuri medicinale, înainte ca oamenii de știință să-și îndrepte atenția asupra acestui produs apicol excepțional și să-i valideze proprietățile terapeutice.

Proprietățile curative ale mierii de Manuka

În 1981, dr. Peter Molan, directorul Departamentului de Cercetare a Mierii in cadrul Universitatii Waikato din Noua Zeelanda, a stabilit că produsul obținut de albine din nectarul arborelui de Manuka are proprietăți antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii și antifungice.

Cercetările de laborator și studiile clinice au demonstrat că mierea de Manuka are efect în combaterea Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Helicobacter Pylori.

În uz intern, studiile științifice au certificat eficiența mierii de Manuka în tratarea virozelor respiratorii și a gripei, a problemelor sistemului digestiv, a bolilor cavității orale.

În uz extern, mierea de Manuka, sterilizată sau sub formă de cremă, are efect curativ asupra rănilor, arsurilor, diverselor infecții ale pielii și unghiilor, eczemelor, psoriazisului, acneei, dermatitelor, pruritului, înțepăturilor de insecte.

Contraindicații

Mierea de Manuka este contraindicată copiilor cu vârste sub un an și jumătate. De asemenea, gravidele și femeile care alăptează trebuie să ceară avizul medicului, pentru tratamentul cu miere această miere. La fel, diabeticii vor consuma produsul doar cu avizul medicului curant. Este bine de știut că, în urma studiilor clinice, s-a constatat că mierea de Manuka poate provoca reacții alergice în anumite cazuri.

Atenție la achiziționarea mierii de Manuka!

Anual, albinele produc între 1.800 și 2.000 de tone de miere de Manuka, dar pe piață se vând peste 10.000 de tone. Analiștii pieței consideră că diferența de circa 8.000 de tone este miere falsificată sau înmulțită. De ce? Pentru că mierea de Manuka este foarte scumpă, tocmai datorită calităților sale excepționale. De aceea, este bine să achiziționați mierea de Manuka doar din sursă autorizată și numai dacă este însoțită de un certificat de atestare.