Hrănirea la sân, prima opţiune. Laptele praf a doua.

Caracteristicile laptelui praf. Ce alegi pentru bebeluşul tău. Avantajele hrănirii la sîn a bebeluşului.

Mama care are lapte la sân, nu-şi poate priva bebeluşul de acest dar preţios pentru dezvoltarea lui sănătoasă. Laptele matern este hrana ideală pentru sugar, până la 6 luni. Conţine, practic, toţi nutrienţii necesari pentru o creştere armonioasă și o dezvoltare optimă a copilului. Hrănirea la sân a copilului îi asigură un sistem imunitar echilibrat şi îl protejează faţă de infecţiile de orice fel, dar şi de alte boli. Statisticile arata ca peste 95% dintre mame îşi pot alăpta cu succes copilul, însă trebuie susţinute atât de familie, cât şi de personalul medical calificat.

În România, rata alăptării se situează, însă, la un nivel extrem de scăzut. Potrivit datelor statistice, circa 70% dintre mame își hrănesc copilaşii cu lapte praf, chiar dacă nu există nicio piedică de natură medical care să împiedice alimentarea la sân a sugarului.

Laptele praf, singura soluţie

Sunt, însă, şi situaţii în care hrănirea cu lapte praf a copilului mic este singura soluţie. Este vorba de acele situaţii în care mama suferă de anumite boli care nu permit alăptarea, atunci când mama nu produce laptele necesar sau în situaţia în care sugarul are intoleranţă la lactoză. De asemenea, sunt situaţii în care bebeluşul refuza laptele matern.

Se spune că mongolii au inventat laptele praf. Marco Polo a sosit în Mongolia în 1275, unde a ramas pentru 17 ani. In acea perioadă, el a notat informaţii privind modul în care mongolii produceau şi foloseau laptele praf.

Această pudră este obţinută prin evaporarea laptelui natural până la uscare, în scopul conservării pe termen lung. Procedeul permite fixarea unui termen de valabilitate îndelungat, faţă de laptele lichid, şi nu are nevoie să fie păstrat la rece.

Laptele praf este folosit în scopul hrănirii copiilor şi adulţilor şi ca agent de saturare în biotehnologie. Acest lapte are, însă, un rol important în hrănirea copiilor mici.

Pe piaţă există o varietate bogată de lapte praf destinat sugarilor. Vă puteţi orienta către oricare, dar, cel care decide ce tip de lapte praf i se potriveşte este chiar bebeluşul. Surprinzător, desi ingredientele din laptele praf sunt comune marii majorităţi a tipurilor de lapte praf, bebeluşii prefer o anumită formulă, în detrimentul alteia.

Inconvenientele hrănirii cu lapte praf a bebeluşilor

Potrivit medicilor, consumul de lapte praf creşte riscul de constipaţie, de boli precum diabet, obezitate și cancere infantile, de alergii, intoleranţe, infecţii, provoacă o carenţă de Vitamina A şi încetineşte dezvoltarea intelectuală. Aciditatea crescută artificial datorită zaharurilor introduse în formulele de lapte praf produce o coagulare instantanee a laptelui și implicit favorizează apariția colicilor.

Concluzie

Laptele matern este ideal pentru dezvoltarea sănătoasă a sugarului. Atunci când nu se poate altfel, laptele praf este o alternativă viabilă, în măsura în care se alege o formulă favorabilă. Cu ajutorul medicului pediatru, mama poate identifica laptele praf potrivit, pentru a-i asigura copilului hrana de care are nevoie.