Laptisorul de matca, elixirul tineretii

Ce este lăptișorul de matcă. De ce este considerat un aliment complet. Efectul consumului de lăptișor de matcă asupra organismului.

Ajutooor! O văd pe Miruna alergând şi dând din mâini ca disperata. Mă uit mai bine şi zăresc un batalion de albine pe urmele ei. Miruna, mai trupeşă de felul ei şi, în general, iute doar la căutat bunătăţi prin supermarket, aleargă de parcă ar vrea să câştige medalia de aur la 100 de metri plat...

Scapă de roiul bâzâitor și, vreo zece minute, tună și fulgeră împotriva „creaturilor ucigaşe” care au atacat-o neprincipial, că ea, drăguţa, doar se plimba printre stupi dornică să le cunoască regatul şi, uite, a şi înţepat-o una, că, degeaba fabrică miere, dacă sunt nişte atacatoare nesuferite...

Stop! Mai întâi, te-ai vânturat printre stupi aiurea şi pun pariu că le-ai deranjat tu cu ceva. Apoi, nu sunt creaturi ucigaşe. Sunt cele mai harnice, curate şi productive insecte de pe pământ. Muncesc din zori şi până-n noapte ca să facă mierea pe care o savurezi tu în limonadă, la baclavale, în cafea. Ele pregătesc polenul crud, păstura, lăptişorul de matcă, propolisul. Toate astea sunt alimente şi, totodată, medicamente naturale sută la sută.

Uite, îţi dau doar un exemplu: lăptişorul de matcă! Are toţi nutrienţii necesari organismului uman şi, tocmai d-aia, este considerat cel mai complet aliment. I se mai spune şi „elixirul tinereţii”. Miruna ciuleşte urechile. Are două obsesii pe lumea asta: să rămână veşnic tânără (culmea, n-o deranjează alea 20 de kilograme în plus) şi să facă un bebe. „Elixirul tinereţii” îi sună a cântec de sirenă, aşa că plusez un pic (bine că m-am documentat pe produsele apicole când am făcut reportajul la stupina din Mălini, anul trecut) şi îi zic şi de stimularea fertilităţii la bărbaţi şi femei. Mirunei îi sclipesc ochii, de parcă ar avea, deja, un bebeluş în braţe!

Deci... Ai văzut vreodată cum arată lăptişorul de matcă? Ok, nu! Este o substanţă substanţa vâscoasă, alb-gălbuie, pe care albinele lucrătoare tinere o secretă prin intermediul glandelor hipofaringiene. Este hrana destinată reginei stupului, încă din stadiul de larvă. Are un gust acrişor, puternic astringent, cu aspect perlat. Gândește-te că regimul alimentar special al reginei îi asigură longevitate şi capacitatea de a depune un număr mare de ouă de-a lungul vieţii. Într-o singură zi poate depune circa 2.000 de ouă, iar într-un sezon ajunge și la 250.000. Apoi, regina stupului trăiește chiar și șase ani, pe când trântorii şi albinele lucrătoare au o medie de viață de 40 de zile. Cercetătorii au ajuns la concluzia că există o legătură între regimul exclusiv cu lăptişor de matcă al reginei şi longevitatea și fertilitatea acesteia.

În cazul oamenilor, studiile științifice au demonstrat faptul că un consum regulat de lăptişor de matcă are efecte terapeutice deosebite. Conţine printre altele, tot complexul de vitamina B(B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 şi B12) şi vitaminle A, D, C, E şi K; antioxidanţi; 17 aminoacizi, dintre care 8 acizi esenţiali pe care organismul uman nu îi poate produce; minerale, precum potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu şi fosfor; proteine, între 12% și 15%; lipide, glucide, grăsimi, enzime, hormoni. Mai mult, oamenii de ştiinţă au constatat că lăptişorul de matcă este singura sursă de acid 10 HDA cunoscută la ora actuală. Acidul 10 HDA este un ingredient activ al lăptişorului care, alături de celelalte substanţe benefice îi asigură proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antivirale redutabile.

Nu e de mirare că lăptișorul de matcă reglează dezechilibrele hormonale care pot duce la probleme de infertilitate, ameliorează simptomele menopauzei, creşte libidoul şi îmbunătăţeşte motilitatea spermei. Susține sistemul imunitar, amplifică performanțele intelectuale, energizează organismul. Reglează tensiunea arterială și nivelul de colesterol. Crește rezistența organismului la viroze respiratorii și gripă. În cazul afecțiunilor digestive, precum ulcer gastric